Tort cu cremă de brânză și căpșuni
Ingrediente:
Pentru blat:
- 180 g unt Olympus
- 150 ml bere, neagră sau roșie
- 50 g cacao pudră
- 200 g făină albă
- 300 g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 3 ouă medii
- 100 g iaurt Olympus
- Esență de vanilie
- Suc de la ½ portocală
- Un vârf de cuțit de sare
Pentru umplutura cu cremă de brânză:
- 400 g cremă de brânză Olympus
- 350 g smântână 20% Olympus
- 125 g zahăr pudră
- 1 pahar mic cu lichior de căpșuni
- 6-8 căpșuni, zdrobite cu o furculiță
Pentru glazură:
- 200 g ciocolată neagră pentru gătit
- 80 g unt Olympus
- 1 lingură miere
- Căpșuni proaspete, pentru ornat
Preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 oC. Într-o oală mică, adăugă untul, berea și pudra de cacao. Încălzește la foc mic până când untul se topește.
- Bate ușor ouăle și iaurtul, până se combină. Adăugă amestecul de bere și unt și amestecă bine. Într-un vas separat, cerne făina, sarea, zahărul și bicarbonatul. Răstoarnă în amestecul lichid și amestecă până se combină. Adăugă vanilia. Continuă să amesteci până când aluatul este omogen.
- Acoperă bazele a 2 forme de tort, de 20-22 cm, cu hârtie pentru copt și unge cu puțin unt. Împarte aluatul în cele 2 forme de tort. Coace aproximativ 40 de minute și lasă blaturile să se răcească la temperatura camerei.
Pentru umplutura cu cremă de brânză:
- Într-un castron mare, adăugă crema de brânză, 50 ml smântână și zahărul pudră. Amestecă până se omogenizează. Într-un alt castron, bate smântâna rămasă până devine pufoasă. Toarnă peste amestecul de brânză și amestecă cu o spatulă. Adaugă căpșunile zdrobite și mai amestecă puțin./li>
Pentru asamblare:
- Așază unul dintre blaturi pe un platou. Stropește-l cu jumătate din lichiorul de căpșuni și întinde deasupra 2/3 din amestecul de cremă de brânză. Acoperă cu al 2-lea blat. Stropește cu lichiorul de căpșuni rămas. Întinde amestecul de cremă de brânză rămasă pe partea de sus și pe laturile tortului.
Pentru glazură:
- Topește ciocolata, untul și mierea la bain-marie. Toarnă glazura peste tort. Decorează cu căpșuni proaspete și servește.